Ne každý má to štěstí, aby žil v rodinném domě se zahrádkou. Pro některé to není ani životní priorita, láká je spíše klasický městský život se vším všudy. Dobří sousedé jsou příjemným bonusem pro všechny. Neshody mezi sousedy dovedou nadělat mnoho starostí, bez ohledu na to, kdo stojí za vznikem problémů přesahujících dveře bytu. Podívejme se proto například na otázku úklidu, která je pro harmonii v bytových domech a panelácích zcela zásadní. Nejde jen o zimní období, kdy se do společných prostor objektu zanáší nečistota nebo dokonce sníh. Uklízet se totiž musí celoročně!

 

Atom úklid

Důvody mohou být velmi různorodé

Proč vlastně naši sousedi nedělají domluvenou práci? To je otázka, která může mít mnoho odpovědí. Někdy je to plný osobní diář a řada služebních cest. Jindy se sousedé domnívají, že jejich příspěvek k útulnému prostředí není důležitý a vlastně se nestane vůbec nic, když úklid vynechají. A pokud se nikdo z domu neozývá, stane se to pro ně nepsaným pravidlem. Nedorozumění mezi sousedy je pak zcela nasnadě. Ignorace zavedených pravidel, neochota dalších lidí k otevřené komunikaci, bohužel, cesta z této situace je velmi těžká. Spor ale není nutný, existuje řešení, díky němuž si také můžete ušetřit spoustu vlastní práce. Nikdo nechce vytírat schodiště a vstupní prostory domu, je to nevděčná a náročná činnost, která stojí hodně volného času. Stále více SVJ to řeší jednoduše. Najme si uklízeče.

Existuje nějaká možnost obrany?

Někteří sousedé dokonce neplní své povinnosti programově a nečekají, že je kvůli tomu bude kdokoliv napomínat. Jednoduše zkoušejí, zda jim tato ignorace projde. Co s tím? Konverzace z očí do očí zřejmě moc nezmůže, připomenutí rozpisu služeb u schránek také ne. Úklid by měl mít řád, tuto otázku lze probrat na schůzích bytového družstva nebo SVJ. V panelových domech se nejčastěji řeší večerní a noční hluk, vytopení od sousedů a neuklízení společných prostor. V domovním řádu může být zmíněno, že se střídají služby v zajištění úklidu. Lze do něj také zakotvit různé pokuty, kterým předchází ještě písemná výzva k nápravě. Pokutovaný může dát věc k soudu, proto berte podobný přístup až jako poslední možné řešení. Pokud nebude dohoda možná, jsou tu profesionálové na úklid.

Spolupráce s profesionály je výhodná

Sjednat si úklid online, domluvit dlouhodobou spolupráci se spolehlivou firmou a mít klid od případných sousedských třenic, to je dnes jasná volba. S uklízeči pak můžete dohodnout různé detaily, jako je zalévání květin nebo vysypání krabic plných letáků a otírání zábradlí. Společenství vlastníků jednotek elegantně vyřeší problém, to vše s minimálními náklady. Proč si zbytečně přidělávat starosti a hlídat si nástěnku v přízemí, na které je vyvěšen rozpis týdenních služeb? Profesionálové se postarají také o prostory výtahu a do budoucna s nimi lze domluvit také generální úklid ve svátečním období.

Konec starostí pro všechny obyvatele

Už nemusíte mít v přízemí místnost, kde je společně nakoupená drogerie, košťata a několik kbelíků. Vysávání koberců, vytření podlah, dezinfekce zvonkového panelu před vchodem, domluvit lze vše až do nejmenších detailů. A nejde vždy jen o společné prostory v interiéru domu. Je také nutné pečlivě zamést před vchodem a uklidit jeho okolí nebo pravidelně odhazovat sněhovou nadílku. Půjde to i bez dohadování se se sousedy, špatnou náladou v domě, která pak může eskalovat ve vleklý konflikt. Proč si jednou provždy neškrtnout starosti s úklidem společných prostor?