Každý domov by měl mít svůj pevný řád, protože chaos bohužel znamená nepořádek a zbytečný stres navíc. Prostor, který je čistý a útulný, má na kvalitu odpočinku opravdu velký vliv. Úklid ložnice je proto úkolem, který nelze odkládat příliš dlouho. Nemusí jít o náročnou výzvu, stačí, když se budete držet několika jednoduchých zásad. Každý je nějak unavený ze svého zaměstnání. Pokud si však uděláte večer nebo o víkendu chvilku na tuto místnost, projeví se to brzy i v pracovním procesu, potažmo mezilidských vztazích. Motivace se tedy nabízí dost a dost, stačí se odhodlat a vzít vše do vlastních rukou.

Atom úklid

Oáza klidu bude brzy připravena

Efektivní a současně rychlý úklid ložnice? Ale ano, jde to! Byla by škoda zanedbávat tuto místnost. Vždyť kdo si neodpočine v noci, bude mít celý den zkažený. Protože jde o prostor, kde byste měli mít co nejméně věcí, vyhoďte vše, co opravdu nepotřebujete. Platí jednoduchá rovnice, nepořádek rovná se špatně proudící energie. Ložnice není odkladiště, ale místo, kde se čte, odpočívá nebo spí. Pokud jednou vyhodíte nepotřebné věci, příští úklid bude podstatně kratší. Vezměte si pytel na odpadky a začněte úřadovat. Celý prostor prokoukne a bude útulnější, vše bude mít své místo. Nezapomeňte na postel, vyndejte peřiny a matrace, vysajte a otevřete okna. Každá noc vás stojí až litr potu, ten je živnou půdou pro bakterie. Kousky odumřelé kůže zase živí roztoče, jejich přemnožení je nežádoucí.

  • Matraci byste měli čistit asi dvakrát měsíčně. Neocenitelným pomocníkem bude jedlá soda.
  • Samotné ložní prádlo se doporučuje měnit s podobnou frekvencí (případně jednou týdně).
  • Veškeré nadbytečné věci musí pryč, a to i ze skříní a šuplíků. Co všechno jste už rok nepoužili?
  • Zásadní je, abyste při praní lůžkovin nepoužili aviváž. Kvůli ní pak nemůže prádlo „dýchat“.

Nezapomeňte na okna a žaluzie

Když už jednou uklízíte ložnici, musíte jít opravdu do hloubky. Vyčistili jste všechna místa, kam sedá prach? Další jsou na řadě okna a žaluzie, popřípadě záclony nebo závěsy. Okna si zaslouží být čistá, nejde jen o pocit, ale také o sluneční paprsky, které k vám domů proudí. Pomocníkem se při mytí oken mohou stát obyčejné noviny, skvělou práci odvede také utěrka z mikrovlákna. Hadříkem s dezinfekcí otřete lustr a parapet, opatrně také zásuvky a vypínače v místnosti.

Oblečení si zaslouží vytřídit

Pokud máte v ložnici také šatní skříň, dobře si ji prohlédněte a buďte nemilosrdní. Oblečení, které jste už několik let neoblékli, zřejmě už na sebe nikdy nevezmete. Proto patří pryč, ať už jej někomu přímo darujete, vyhodíte nebo dáte třeba na charitu. Nikde se nesmí válet použité prádlo, vše nasbírejte do koše, vyperte a znovu složte do skříně. Papírové kapesníky a pavučiny v rozích místnosti jsou další výzvou v řadě, vyřešte je také! Co dalšího je třeba udělat? Na jaké věci byste měli ještě myslet?

Když je hotovo, ještě vytřete

Pomyslnou tečkou za úklidem ložnice je vytírání. Pokud jste už utřeli prach ze všech rostlin nebo podlahových lišt, zbývá ještě jeden úkon, bez kterého nebude práce dokončená. Vytřenou podlahu nechte proschnout a pak se jen rozhlédněte, jak útulně vypadá místnost, kde budete dnes večer znovu spát. Je to vlastně jedna velká změna, že? Důvodů, proč byste měli uklízet ložnici opravdu pečlivě a neodkládat podobné věci na neurčito, se najde víc než dost. Nejde o rutinu nebo nějakou bezduchou povinnost, lepší spánek, který je dostatečně hluboký, má vliv i na produktivitu v pracovním procesu a další věci během našich všedních dnů.