Samozřejmě, tuhle otázku si dříve či později položí každý, kdo se nechal dětmi přemluvit a pořídil si roztomilé kotě nebo štěně. Jak uklízet po našich chlupatých kamarádech? Péče rozhodně nezahrnuje jen prevenci formou očkování, návštěv veterináře nebo pravidelného odčervení. Prospět může například čistička vzduchu, která zachytává bakterie, viry nebo prach a části zvířecí srsti. Ekologický úklid by měl být na prvním místě, nepoužívejte chemii, vystačíte si totiž s přírodními surovinami, které určitě máte doma. Na předních příčkách jsou citron, jedlá soda a sůl, ale také obyčejný ocet. A využít lze i vhodné bylinky.

 

Atom úklid

Chlupy jsou opravdu všude

Srst líná, a to prakticky neustále. Když ji jednou uklidíme, je druhý den na podlaze zase. Co s tím? Vlastně nic velkého, zkuste bateriové koště, které zastoupí vysavač a bude také vhodné, když si pořídíte klasický váleček na žmolky, jenž skvěle vychytá zvířecí chlupy. A nezapomínejte ani na běžné kartáčování srsti, které je v případě psů a koček zcela zásadní nejen v průběhu jarní sezony. Frekvenci často určuje také rasa a délka srsti, ale každý majitel po čase ví, jak by měl postupovat v dalších letech strávených s věrným zvířecím přítelem.

Nezapomínejte na vhodnou očistu

Šli jste s pejskem ven a hráli jste si celé odpoledne? Pak se dá očekávat, že bude mít zablácené tlapky, zvláště pokud se při hře opravdu rozdováděl a nevynechal ani trávu, hlínu, kaluž nebo další přírodní krásy v městském parku. Zóna bytu, v níž bude probíhat očista, je proto nezbytností. Pořiďte si stabilní rohožku a malý lavor, v němž se omyjí tlapky vodou. Zaschlá špína brzy pustí, stačí tlapky otřít ručníkem. Vyšší frekvence uklízení bude stále nutností, ale už nebudete muset zažívat situace, kdy jste měli otisky tlapek po celém bytě s kousky nečistot zvenčí. A jak vlastně zapojit přírodu do akce?

  • Loužička na koberci se nemusí stát pohromou. Zkuste ji vysušit a namíchejte vodu, ocet a jar. Touto směsí potom vytřete místo hadříkem, který dobře saje a postup se sušením zopakujte.
  • Čistící pasta z jedlé sody, vody a citronové šťávy neutralizuje pachy. Pokud potřebujete vyčistit loužičku z gauče nejen vizuálně, ale také odstranit zápach, bude to vhodný přírodní recept.
  • Nezapomeňte, že osvěžovače vzduchu s chemickým složením dráždí sliznice a slouží jako spouštěče alergií. Nejen pro vás, ale také pro domácí chlupáče. Zapojte proto raději přírodu.

Čistý pelíšek a misky, to je základ

Pelíšek, který vyberete pejskovi nebo kočičce, by měl mít odnímatelnou vrstvu a pravidelně končit v pračce. Žádná aviváž a umělá vůně, to jsou dva velmi důležité předpoklady. A nezapomeňte, že ke stolování patří čistota, což je heslo, které rozhodně neplatí jen pro náš stůl. Zvířatům pravidelně myjte misky v horké vodě a pečlivě je pak osušte. Bude vhodné, když tyto misky budou mimo obývák a kuchyni. Stejně tak musíte dbát i na čistotu klecí pro ptáky nebo výbavu klecí pro křečky a morčata, tedy plastové vaničky a malé misky. Někdy není zbytí a na klece se hodí už jen vysokotlaký čistič.