Mytí oken je jednou z nejméně atraktivních činností v oblasti úklidu domácnosti. Jak zajistit, aby na nich nebyla vidět každá drobná nečistota? Je to skutečně sisyfovská práce, dobrou zprávou však je, že nepotřebujete drahou chemii a náročné vybavení. Stačí vám jen teplá voda, ocet, stěrka a houbička. Dobrou práci odvedou staré noviny. Pokud jsou okna hodně zašpiněná, přidejte ještě trochu přípravku na mytí nádobí. Celý postup je velmi jednoduchý. A nezapomeňte si také vybrat vhodné počasí!

Atom úklid

Jak si připravit čistící prostředek?

Teplá voda a ocet. Přesně tohle je kombinace, které v domácnosti nic neodolá. Ideální bude směs pěti litrů horké vody a jednoho decilitru octa. Pokud jsou ale okna silně zašpiněná, zastoupení octa může být mírně vyšší. Ocet je vynikajícím prostředkem na odmaštění povrchů, tuto starou poučku lze využít i v případě okenic. Velmi dobrou práci odvede i dětský šampon, který přidáte do vody a pomoci může také slaná voda, stačí asi polévková lžíce na litr vody. Ovšem pozor, sůl se musí důkladně rozpustit, aby okna zbytečně nepoškrábala. Vraťme se ale zpět k octu, který rozpustí všechny vápenaté usazeniny na skle. Optický dojem pak bude skutečně na jedničku, všechno vypadá čistě a jasně. Využití octa se proto přímo nabízí i v případě zrcadel v interiéru nebo skleněných dveří ve sprchových koutech.

Jak často bychom měli mýt okna?

Asi jednou za čtvrtletí, taková je běžná frekvence mytí oken v našich domácnostech. Nejvhodnější je pozvat si průměrné počasí. Ve velkých vedrech se voda poměrně rychle vypaří, v zimě zase může mrznout. Sluneční paprsky zase snáze odhalí skvrny a šmouhy. Prašné okolní prostředí znamená jediné, okna bude třeba mýt častěji. Hodně zašpiněným oknům, která jste dříve zanedbávali, prospěje více cyklů mytí. Umyjte je tedy třeba i dvakrát nebo třikrát po sobě, dokud s výsledkem nebudete patřičně spokojeni.

Stěrka na mytí oken je skvělá

Proč si pořizovat speciální techniku? Na první pohled obyčejná stěrka na mytí oken se ve zkušených rukou mění na efektivní nástroj, který vám umožní pracovat hodně rychle. Pořizovací náklady jsou minimální a používat ji můžete klidně opakovaně. Nezapomeňte také na dalšího z domácích pomocníků, kterým je jedlá soda. Připravte si pastu z jedlé sody a vody, která pomůže s čištěním okenních rámů. Zářivý lesk oken si totiž vyžádá i bělostné okenní rámy.

Ocet je skutečně víceúčelový pomocník

A kde ještě můžete využít ocet? Velmi dobře vám pomůže s čištěním kuchyňského dřezu, na misce v lednici pomůže pohlcovat nežádoucí pachy. A hodí se i pro pravidelné praní, protože zlepšuje jeho efektivitu a rozpouští zbytky pracího prostředku. Je skvělý na kachličky koupelně a může vám pomoci s plevelem na zahradě. Octový roztok je víceúčelovým pomocníkem v každé domácnosti! Jeho výroba je přitom velmi levná a při porovnání s přípravky z drogerií dosáhnete podobné efektivity.