Pravidelně uklízíme, vytíráme podlahy, vysáváme koberce a pečujeme o domácnost tak, že by nám mohli všichni sousedé závidět takový elán. Někdy si ale můžeme přizvat pár nenápadných pomocníků, abychom si doma vytvořili opravdu čisté prostředí. Okrasná zeleň vhodně doplní interiér, ale pomůže také vyčistit vzduch v místnosti, což je důležité hlavně v městském prostředí. Rostliny mají spoustu výhod, pojďme si některé z nich připomenout. A možná také najít tip na zeleň, kterou byste si mohli pořídit do svého bytu.

 

Atom úklid

Filtrace vzduchu přirozeným způsobem

Rostliny se starají o fotosyntézu, zjednodušeně řečeno to znamená, že vylučují životodárný kyslík. Během tohoto procesu pohlcují také amoniak, benzen či formaldehyd, jinými slovy látky, které doma mít jednoduše nechcete. Zelený úklid v domácnosti tak nemusí být téma jen pro ocet a jedlou sodu. Vhodně si rozmístíte po bytě květiny a bude se vám dýchat lépe, to je recept, který vyzkoušela už řada lidí. Které rostliny jsou v boji za čistý vzduch efektivní a zároveň pěkně vypadají? Pozor, tuhle myšlenku podporují i vědci z NASA!

  • Lopatkovec je vhodný pro začátečníky a ty, kteří nemají na péči o domácí zeleň moc času.
  • Tchynin jazyk. Je to nenáročná rostlina, kterou zalijete jen dvakrát do měsíce a prosperuje.
  • Aloe vera. Je to léčivka v pravém slova smyslu, její gel je vhodný na různá drobná poranění.

Zklidňující atmosféra je velkou výhodou

Vyšší kreativita pro váš home office, nižší stres, zlepšení nálady, zelené rostliny v interiéru mají spoustu výhod. Mohou také pomoci zvlhčit vzduch v místnosti na optimální hodnotu, což se hodí nejen pro sušší byty. Obecně se doporučuje, abyste měli jednu rostlinu na deset kubických metrů vzduchu. Stačí pak rostliny pravidelně rosit a pomáhat jim vhodným přesazováním a hnojením, což není nic těžkého ani pro začátečníka.

Jakou další flóru lze doporučit?

Pohled do zeleně pomáhá unaveným očím, proto je dobře, když ji máme v místnosti, kde pracujeme s PC. Nenápadným, ale velmi pracovitým společníkem se může stát fíkus, který se bude vyjímat nejen v kanceláři, ale i doma. Velmi dobrým tipem jsou i monstera a zamiokulkas, což jsou velmi nenáročné rostliny, kterým svědčí polostín a spíše menší zálivka. Pokud máte raději menší rostlinky nebo nemáte doma dostatek prostoru, v garsonkách se bude vyjímat pilea, což je klasický sukulent původem z Číny. Oblíbeným je také kaktus, můžete si vybrat desítky zajímavých poddruhů a současně platí, že zkušenosti nejsou potřeba, stačí trochu vody, slunce vadit nebude a hnojení vyžadují jen v době, kdy kvetou. Sečteno a podtrženo, zeleň v interiéru vyčistí vzduch a zlepší emoční stav všech pracovníků.