Někdy se bohužel stanou součástí naší domácnosti. A cíl je jasný, co nejdříve si s nimi poradit, protože škodí našemu zdraví bez ohledu na množství. Přesně tak, plísně bohužel stojí na počátku mnoha různých onemocnění. Mohou být odpovědné nejen za různé alergie, ale vzácně také vyvolávají zápal plic. A lékařům trvá dlouho, než zjistí, že na vině nejsou bakterie, ale právě plísně. Představují velký problém pro byty, kde žijí astmatici. Dále jsou ohrožení kuřáci, lidé trpící srdečním onemocněním a v neposlední řadě také diabetici. Jak tedy vystavit plísním ráznou stopku? Souboj nemusí být zdlouhavý a marný, stačí vědět, jak na to!

 

Atom úklid

Vysoká vlhkost jim hodně prospěje

Koupelna a kuchyně, to jsou dvě místnosti v bytech a domech, kde má plíseň největší potenciál. Důvody jsou zřejmé, vysoká vzdušná vlhkost hraje těmto mikroorganismům do karet, mohou se množit téměř za ideálních podmínek. Při vysoké vlhkosti je vhodné pořídit odvlhčovač, je vhodné také často a velmi důsledně větrat. V čistém a suchém domově se bude plísním dařit o poznání méně a bude možné je konečně zkrotit. Plastová okna těsní na jedničku, což je potěšující z pohledu vytápění, ale nesmíte zapomenout na větrání. V létě byste měli větrat celý den, v zimě alespoň krátce (ale pravidelně). Máte klimatizaci a moc se o ni nestaráte? Výborně, problém je dost možná odhalen! Klíčem k úspěchu je vždycky dobrá prevence. Vzdušná vlhkost nad 70 procent je téměř jistota plísní.

Čištění plísní nemusí být náročné

Poté, co plísně odhalíte, měli byste rázně jednat. Zápach, malé černé skvrny, to jsou spolehlivé náznaky, že máte nezvané hosty. Menší výskyt plísní je možné vyčistit roztokem bělícího prostředku a vody, a to v poměru asi 1:10. Osvědčenou metodou je nejen chlór, ale také kvalitní meteostanice, díky níž se dozvíte, jaká je teplota a vzdušná vlhkost v místnosti. Problém nastává v případě, že je plísní napadena větší plocha. Pak chemie zabírá jen dočasně, plísně se vracejí a trápí naši domácnost dál.

Přestěhujte nábytek na jiné místo

Nábytek patří alespoň několik centimetrů od stěny, která plesnivěla. Proč? Jednoduše proto, že nyní potřebuje vzduch. Někdy pomůže nová výmalba, přidejte do vápna přípravek proti plísním. A také dejte vale tapetám, které jsou už zastaralé. Nezapomeňte, že boj s plísněmi trvá, mohou se kdykoliv vrátit. A nejde o žádný kosmetický problém, vyplatí se proto důkladnost. Když klasická cesta nepomáhá, nezbyde než povolat na pomoc odborníky. Je to rozhodně lepší postup, než šetřit peníze a zbytečně riskovat své zdraví.